Între prietene FRUMOASE
anulare

Citește eticheta!

2 1

Mâncarea din ziua de azi nu mai este ca pe vremuri. De la produsele conservate în cutii sau borcane până la cele ambalate în pungi, industria alimentară a atins cote de procesare și prezervare a hranei fără precedent. Dar progresul tehnologic nu este neapărat un beneficiu pentru consumator, care de multe ori cumpără lucruri a căror proveniență și compoziție nu este ceea ce se gândește ea/el a fi.

 

De la pâine la mezeluri, lactate și chiar legume la conservă – lista ingredientelor dintr-un produs cumpărat din magazin este mai lungă ca niciodată, pentru că la pachet cu ceea ce vrem să mâncăm se găsesc diverse alte substanțe prezente să facă marfa mai aspectoasă, pe de o parte, dar și mai longevivă la raft, pe de alta. Dar dacă nu citim niciodată eticheta, nu vom ști ce se află exact în hrana noastră cea de toate zilele. Iar dacă o citim, de multe ori rămânem derutați de cele inscripționate. Așa că în cele ce urmează îmi propun să descifrăm puțin misterul.

Iaurtul, de exemplu, trebuie să conțină doar lapte și fermenți selecționați, crema de brânză trebuie să conțină smântână și sare, iar smântâna nu ar trebui să conțină decât lapte și niciun agent de îngroșare. La mezeluri, ele ar trebui să conțină doar carne, sare sau condimente aromatice. Și nimic mai mult. Cu cât produsul conține mai puține ingrediente trecute pe amabalaj, cu atât e mai curat și sănătos. Orice alte substanțe adiționale, numite generic aditivi, sunt adăugate pentru a colora, a îndulci și a conserva și sunt identificate după litera E urmată de un număr, conform directivelor Uniunii Europene. Iată care sunt cei mai des întâlnite E-uri și ce înseamnă fiecare:

  • E450sau difosfatul de sodiu este utilizat ca agent de îngroşare, are rol de îmbunătăţire a texturii şi de reţinere a apei. Consumat des sau regulat, aceasta dezechilibrează balanţa calciu-fosfor din organism.
  • E621 sau glutamatul monosodic este un potențiator de gust ce ne face să percepem alimentul pe care îl mâncăm că fiind foarte gustos și care creează dependenţă faţă de gustul respectiv. Se găsește în majoritatea produselor semipreparate, cele pe care doar trebuie să le încălzim și sunt gata.
  • E250 saunitritul de sodiu este foarte des întălnit, rolul sau fiind acela de a da cărnii culoarea roz şi de a preveni dezvoltarea bacteriilor. Există studii care îl leagă de dezvoltarea celulelor cancerigene în corp, de aceea Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă ca femeile însărcinate şi bebeluşii să nu consume deloc produse care conţin nitrit de sodiu.eticheta.jpg

     

 

 

 

Pe lângă asta, orice alt ingredient suplimentar – fie el dextroză, glucoză, zahăr, aromatizant, corector de aciditate sau stabilizator de orice fel – reprezintă un potențial pericol dacă este consumat în mod regulat. Sfatul meu, așadar, este fie să alegeți în magazin produsele cu etichete cât mai scurte sau să vă aprovizionați de la mici producători locali cu cărnuri, conserve, pâine și conserve, având grijă mereu să alegeți un termen de valabilitate cât mai scurt. Voi citiți etichetele de pe produsele alimetare pe care le cumpărați?

Etichete (2)
dumigeo
Fan ☆☆

Re: Citește eticheta!

E foarte important sa citim eticheta pentru ca:

1. Ordinea ingredientelor. Acestea sunt trecute in ordinea descrescatoare a cantitatilor. Asa ca daca vezi scris “zahar” sau “faina alba” ca prim ingredient, gandeste-te de doua ori inainte de a cumpara produsul respectiv.

2. Continutul produsului respectiv. Cu cat are mai multe substante controversate cum ar fi E-urile sau grasimile trans, cu atat mai mult trebuie sa fii precaut la cumparare.

3. Numarul de calorii. Desi se presupune ca ai o dieta echilibrata, ca iti monitorizezi consumul de carbohidrati, grasimi si protein, totusi nu uita ca excesul de calorii ingrasa, chiar daca provin din alimente sanatoase. Asa ca opteaza pentru variantele semidegresate, fara sare, cu mai putin zahar sau indulcitori cu 0 calorii. 

De asemenea, cand verifici pe eticheta numarul de calorii acesta de obicei se raporteaza la 100g, deci trebuie sa verifici si gramajul produsului pentru a stii cantitatea exacta de calorii pe care o consumi.

4. Cantitatea totala de carbohidrati. Acestia pot fi zaharuri, fructoza, glucoza, miere, fibre sau alti carbohidrati cu absorbtie lenta. Evalueaza numarul lor total si nu doar cantitatea de zahar. 

Exista produse fara zahar, dar care au multi carbohidrati, asa cum sunt cerealele integrale, fructele uscate si chiar lactatele. Si fii atent si la termeni precum xilitol, sorbitol, manitol pentru ca sunt tot carbohidrati.

5. Cantitatea de fibre. Acestea sunt solubile sau insolubile si fac parte dintr-o dieta care asigura o digestie fara probleme. Daca nu respecti cantitatea zilnica recomandata de 25 de grame pentru femei si 38 pentru barbati, tranzitul intestinal si sanatatea au de suferit. 

6. Grasimile din alimente. Nu le ocoli total, pentru ca organismul are nevoie de ele ca sa functioneze corect. Insa cauta sa mananci preponderent produse cu grasimi mono si polinesaturate. 

Consuma moderat grasimi saturate si fereste-te pe cat posibil de cele trans, care cresc colesterolul din sange si implicit riscul de boala cardiovasculara. Insa fii atent si la numarul de calorii, pentru ca si grasimile sanatoase au multe calorii, iar excesul te poate ingrasa.

7. Sare. Poate ai observant cat de sarate sunt produsele procesate din carne. Daca ai obiceiul de a manca sarat, trebuie sa stii ca ai un risc de hipertensiune. Asa ca citeste cu atentie etichetele si “vaneaza” sarea si sodiul din alimente. Nu uita si de sursele ascunse de sare, precum sarea din sosuri, branza, biscuiti sau paine, carnea semipreparata pe care o cumparam direct la galantar. Nu depasi consumul optim de 5 grame pe zi sau de 2300 de mg de sodiu.

8. Doza zilnica recomandata. Unele etichete contin si aceasta indicatie in dreptul ingredientelor sanatoase. Asa ca foloseste-ti cunostintele de aritmetica, aduna gramajele si vezi daca esti in grafic sau nu cu fibrele, carbohidratii, proteinele, grasimile, vitaminele si mineralele.

 

Teme populare