Între prietene FRUMOASE
anulare

Fără plastic e fantastic!

1 0

Anul 2018 pare că a început în forță în ceea ce privește lupta împotriva plasticului. Aș îndrăzni chiar să anticipez un trend și să spun că cine va mai folosi plastic la sfârșitul acestui deceniu, ca să nu zic chiar sfârșitul acestui an, va fi privit cu aceeași condescendență și aversiune pe care o stârnește azi o purtătoare de blană naturală, în Paris.

 

Știrile despre eliminarea plasticului vin de peste tot din lume, și primele vizate sunt accesoriile de unică folosință: pungile, paharele, paiele, farfuriile sau tacâmurile. Uite-așa, de exemplu, în România și celelalte țări din Uniunea Europeană nu se vor mai comercializa pungi de unică folosință din plastic de la 1 ianuarie 2019. Franța a interzis tot ce înseamnă produse de unică folosință din plastic încă din 2016. Așa se face că la concerte, de exemplu, îți cumperi un pahar cu 2 euro, tot de plastic, dar gros și frumos personalizat pentru a-l păstra ca suvenir, și toată seara revii și-ți reumpli acel pahar cu băutura dorită. India a introdus aceeași interdicție acum un an, în capitala sa, Delhi, aceasta fiind una dintre numeroasele măsuri prin care încearcă să stopeze dezastrul ecologic cu care se confruntă, iar Costa Rica sau Taiwan au planuri similare.

 

Sau: o tânără a convins 100 de persoane să renunțe la paiele de plastic de unică folosință din băuturi și să bea direct din pahar sau să își cumpere un pai din sticlă, refolosibil. Exemplul ei a fost distribuit deja de peste 50.000 de ori pe facebook, semn că sunt mulți alți adepți ai acestui curent.

 

Să nu credeți că vin vești doar despre interdicții, apar și soluții, alternative, cum ar fi aceste farfurii… comestibile făcute din tărâțe presate. Sau, ceva mai puțin extravagant, dar la fel de eficient, festivaluri la care toată mâncarea este servită în farfurii de carton reciclat și reciclabil sau compostabil, iar tacâmurile sunt din lemn, deci perfect biodegradabile. Unii au dus ideea chiar mai departe și au transformat-o în afacere: inspirat de un magazin din Berlin în care cumpărătorii vin de acasă cu sticle, borcane, caserole sau sacoșe pe care și le umplu cu produsele dorite, un fost jucător de fotbal al echipei Manchester United a deschis și el unul similar în Marea Britanie, și are planuri de extindere.

 06 fara plastic.jpg

 

 

 

Una peste alta, lumea se răscoală împotriva plasticului, și bine face. Tu ești pregătit(ă) să iei parte la revoluție? Poți începe cu o zi de vineri fără plastic, apoi cu o săptămână plastic-free, și așa mai departe, până la victoria finală. În plus, eu unul de-abia aștept să văd zone fără plastic și în supermarket-urile din România. Tu nu?

 

Sursă foto: www.independent.co.uk

Teme populare