Între prietene FRUMOASE
anulare

Moda pe calea cea verde

0 0

Nu de puține ori industria modei a fost acuzată că încurajează un stil de viață nesustenabil, dăunător mediului prin încurajarea consumerismului și prin schimbările în materie de vestimentație, încălțăminte sau accesorii pe care le impune în fiecare sezon.

 

Renumita publicație The Economist semnalează că între anii 2000 și 2014 producția de îmbrăcăminte s-a dublat: operațiunile firmelor de profil au devenit mai eficiente, ciclurile de producție mai scurte și profiturile mai mari. De la câteva colecții de anotimp, mărcile cunoscute oferă acum 16 (H&M) sau chiar peste 20 (Zara) în fiecare an. Acest lucru înseamnă mai multe pesticide folosite pe plantațiile de bumbac, mai multe chimicale pentru tratarea denim-ului și o medie de 23 kg de gaze cu efect de seră generate pentru fiecare kg de țesătură. Același articol afirmă că în ultimii 15 ani perioadă pentru care păstrăm hainele s-a înjumătățit. Vestea bună este că - pentru a nu se confrunta cu o nouă criză, precum cea din anii ‘90, cauzată de publicarea articolelor despre condițiile mizere de lucru din fabricile producătoare pentru Nike, Walmart sau Primark - companiile mari de profil au început să ia măsuri pentru a veni în întâmpinarea numărului tot mai mare de clienți preocupați de mediu. Astfel, ele apelează tot mai des la energie regenerabilă sau “bumbac superior” produs fără pesticide și cu un control strict al resurselor de apă folosite, și implementează măsuri de eliminare a chimicalelor toxice sau reducere a cantității de deșeuri. Unele lansează chiar colecții verzi, inovează materialele sau crează facilități de reciclare a hainelor vechi în magazinele proprii, în încercarea de a trece de la modelul liniar actual la un model specific economiei circulare, promovat de designeri precum Stella McCartney.

 

Ce putem face noi? Putem crește cererea pentru astfel de produse “verzi” căutând cu predilecție mărcile și hainele care țin cont de mediu. Și putem, desigur, cumpăra mai mult pentru nevoi decât pentru dorințe, mai mult pe criterii practice decât de tendințe. Iar ce nu mai îmbrăcăm putem da mai departe, mai ales dacă sunt haine încă bune.

12 fashion.jpg

 

 

 

Voi ce credeți, e fezabil?

Etichete (3)
Teme populare